Műanyag & gumi golyók

Műanyag & gumi golyók

1. A műanyag golyók általánosságban az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek:

>> Viszonylag könnyűek, fajsúlyuk kb. 0.90-2.20 g/cc között van
>> Enyhén rugalmasak, mely csökkenti a zajszintet
>> A golyók rozsdamentesek, jól ellenállnak a korróziónak, és ellenállnak kémiai anyagok széles csoportjának
>> Jó elektromos szigetelő tulajdonságuk van
>> Önkenőek és nem mágnesezhetőek


Példák a műanyag golyók alkalmazására:

 1. Vízszintjelzők
 2. Visszacsapó szelepek - Ha a műanyag golyókat visszacsapó szelepekben használják, fontos, hogy a szelepülés felszíne finoman csiszolt, hegyes sarkoktól, érdes élektől mentes legyen. A szelepülés ajánlott bezárt szöge 80°.
 3. Fordított átszivárgó filterek
 4. Golyóscsapágyak
 5. Pneumatikus berendezések
 6. Dielektromos átalakítók
 7. Mérőberendezések
 8. Akkumulátorok
 9. Gyógyászati berendezések
 10. Élelmiszerfeldolgozó-ipar
 11. Baromfietető

2. Mérettartomány

1,000 mm-től 8”-os átmérőig szállítunk műanyag és gumi-golyókat metrikus és colos méretekben több, mint 20 különféle anyagból. Rövid határidővel tudjuk szállítani a tömör és üreges golyókat egyaránt, a különböző méretek és színek széles választékából. A legkisebb általunk szállított golyó 1,000 mm-es átmérőjű, melyet gyakran modellek készítésénél alkalmaznak. A legnagyobb golyó 8 1/2” átmérőjű, hőre keményedő műgyantából készült.


3. Anyagválaszték

 1. Kristálytiszta akril golyók: Metrikus: 1,500-150,000mm-ig; colos: 1/8” - 4”-es átmérőig. Szín: átlátszó, festhető. A golyókban nincs légzárvány!
 2. Átlátszó üreges gömbök: Metrikus: 50 mm-től 160 mm-ig. Szín: színtelen, átlátszó. Ezek a típusok két félbe szétválaszthatók – közkedvelt ablakdísz és dekorációs elem. A tetejükön egy „szemmel” indikálási célokra. Két félgömbbé is felezhető, így használható pl. Dalek-modellek gyártására.
 3. Cellulóz-acetát: A legkisebb méretű golyó ebből az anyagból 1,000 mm-es. A maximum méret 8mm. Gyárilag magenta színű, de ez az anyag sok különböző színben kapható. Fajsúly ~ 1.36 g/cc.
 4. acDelrin® (acetál): Metrikus: 2-50mm-ig. Nagy kopásállóságú tiszta fehér műanyag, festhető. Kitűnő csapágygolyó anyag, nagy mechanikai szilárdsággal és ridegséggel.
 5. Nejlon 66 (Zytel 101®): Metrikus: 2-110mm-ig. Colos: 1/16”-6”-ig. Szín: fekete és festhető. A DuPont által gyártott kemény, megmunkálásra alkalmas anyag, jó kopás- és vegyszerállósággal.
 6. Fenol: Metrikus: 15,000 - 36,000 mm-ig. Colos: 1 3/8” - 8”-ig. Hasonló a biliárdgolyók gyártásához használt anyaghoz, és a legtöbb színben kapható. Nagyon kemény és magas fényű golyó.
 7. Polipropilén és Polietilén: Metrikus: PE: 3,400 - 25,000 mm-ig; PP: 4,000 - 30,000 mm-ig. Colos: PE: 1/8” - 2,5”-ig; PP: 3/32” - 6”-ig. Többféle színben gyártható, de általában vízfehér golyót szállítunk. A kínálatunkban szereplő tömör golyók közül kizárólag ezek lebegnek a vízen (fajsúlyuk kisebb, mint 1g/cc). üreges PP/PE golyót is szállítunk 1/4”-tól 150,000 mm-es átmérőig.
 8. PTFE (Teflon®): Metrikus: 5,000 - 50,000 mm-ig. Colos: 1/16” - 5"-ig. Az egyetlen inert anyag kínálatunkból – megjelenésében matt fehér, de nagyon magas hőmérsékleteknek és a legtöbb vegyszernek ellenáll. Rendelésre üreges „teflon” golyók is gyárthatóak.
 9. Hőre keményedő műgyanta: Metrikus: 15,000 - 36,000 mm-ig. Colos: 3/8” – 8,5”-ig, Elérhető színek: gyöngyházfényű, fluoreszkáló, opak, élénk színű, transzparens, márványos és csillogó. A csillogó golyók színezett átlátszó golyók, a belsejükbe ágyazott csillogó szemcsékkel. Ezek a golyók magasfényűek és könnyen megmunkálhatóak. A legtöbb méretet rövid határidővel tudjuk szállítani.
 10. Torlon®: Metrikus: 5,000 - 30,000 mm-ig; Colos: 1/8” - 3/4”-ig. Szín: zöld, barna. Kivételes fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a folyamatosan magas hőmérsékletnek is.
 11. Vespel®: kenőanyagos, ill. kenőanyag nélküli környezetben is kiemelkedő kopásállóságot biztosít. Kopásálló, alaktartó és gyakorlatilag soha nem olvad el!


4. Rövid határidővel szállítható gumi anyagok

 1. Nitril (buna_N /butadién-akril-nitril kopolimerizátum/)
 2. Viton®
 3. Poliuretán
 4. EPDM
 5. Egyéb kapható anyagok: Egyéb kapható anyagok: szilikon, EPDM, PVC, TPX®, PEEK™, PVDF, neoprén, ABS, Celcon®


5. Vegyszerállóság

A megfelelő anyag kiválasztása bonyolultabb, mint a fémgolyók esetén, hiszen a műanyag anyagok vegyszerállósága természetüknél fogva jóval összetettebb a fémeknél.
Kínálatunkból a két leginkább vegyszerálló anyag a PTFE („teflon”) és a fluoroelasztomer „Viton”. A „Viton” a valaha kifejlesztett egyik leginkább hő- és folyadék ellenálló szintetikus gumianyag, míg a PTFE-t olyan kevés vegyszer támadja meg (korrodálja), hogy praktikusabb a kivételeket felsorolni.
Továbbá fontos különbséget tenni a szigorúan kémiai reakciók és a fizikai reakciók között - mint például a felszívódás – melyek összefüggésben lehetnek, és érinthetnek egy bizonyos alkalmazást.
A vevők kérésére természetesen műszaki segítséget nyújtunk, de mivel nem tudjuk ellenőrizni az aktuális üzemi körülményeket, nem garantáljuk a műanyag golyó sikerét semmilyen egyedi alkalmazás esetén, az anyag végső kiválasztása a vevő felelőssége.


6. A következő kérdésekre adott válasz segíti munkánkat:

1. Tervezett alkalmazás
2. Kiválasztott anyag
3. Működési részletek - folyamatos vagy időszakos
4. Terhelés
5. Fordulatszám
6. Hőmérséklet tartomány
7. Golyót körülvevő közeg
8. Átmérő
9. Havi vagy éves szükséglet

Megértését előre is köszönjük!

Felhívjuk tisztelt vásárlóink figyelmét, hogy kimondottan csekély mennyiségű golyókra (pl. 1-3 db) vonatkozó igényeket gazdaságossági okokból nem tudunk kiszolgálni!
Ez alól csak a kimondottan nagyobb méretű/speciális, tehát nagyobb értékű golyó lehet kivétel!
Nagyobb mennyiség (pl. 100 db vagy több) esetén készséggel állunk kedves vásárlóink rendelkezésére.


Védjegyek:

A Delrin®, Teflon®, Zytel® és Vespel® a DuPont bejegyzett védjegyei. A Viton® a DuPont Dow Elastomers bejegyzett védjegye. A Torlon® az Amoco Polymers Inc. bejegyzett védjegye. A Pantone® a Pantone Inc. bejegyzett védjegye. A TPX® a Mitsui Chemicals America Inc. bejegyzett védjegye. A PEEK™ a Victrex Plc. bejegyzett védjegye. A Celcon® a Ticona bejegyzett védjegye.

Vissza